NEDEN ?
Güvenli yalıtım, elektrik güvenliğini sağlamak için merkezi koruyucu önlemdir. Kullanıcının gerilim taşıyan iletkenlere dokunmamasını ve iletkenler arasında veya ekipmanın muhafazasında kısa devre oluşmamasını sağlar. Çünkü böyle bir durum meydana gelirse, kullanıcı muhafazaya dokunduğunda hayatı tehdit eden bir akım akabilir. Elbette, koruyucu iletken bunun olmamasını sağlamalıdır. Ancak en kötü durumda kusurlu da olabilir. Ayrıca sadece etkiden kaçınılmış olur, sebepten değil.
Tüm bunları sağlamak için yalıtımın mükemmel çalışması gerekir! Ve bu, elektrikli ürün teslim edilmeden önce bir yalıtım direnci testi ile sizin tarafınızdan kanıtlanmalı ve belgelenmelidir.
Yalıtım direnci testi bir parça testidir. Bu, her bir parçanın, yani piyasaya sürdüğünüz her bir elektrikli ürünün kesinlikle bir yalıtım direnci testi gerektirdiği anlamına gelir.
NEREDE ?
Şimdi, örneğin koruyucu iletkenle olduğundan biraz daha zorlaşıyor. Temel olarak, canlı iletkenler arasında veya bunlar ile muhafaza parçaları arasında iyi bir yalıtım olmalıdır. Tipik olarak, elektrik iletkenleri tehlikeli temasa karşı yalıtılır, yani yalıtkan bir malzeme ile kaplanır. Ancak bu koruyucu kılıf, en geç elektrik iletkeni diğer elektrikli bileşenlere bağlandığında çıkarılmalıdır. Bu noktalarda yalıtım güvenli bir mesafe ile sağlanır. Bu daha sonra açıklıklar ve kaçak mesafeleri yoluyla güvenlik mesafelerini içerir.
Buna ek olarak, akım taşıyan iletkenler, örneğin döküm bileşiği, yalıtım folyoları veya katı gövdeler aracılığıyla da birbirlerinden yalıtılabilir.
Hangi yalıtım türü ne zaman kullanılır?
Bu her zaman elektrikli ürünün yapısının türü, yüksek sıcaklık veya mekanik yük gibi gereksinimlerin türü vb. ile ilgilidir.
Bir armatürdeki, bir demirdeki, bir elektrik motorundaki veya bir elektrik santralindeki yüksek voltaj izolatöründeki yalıtımların çok farklı gereksinimlere ve tasarımlara sahip olması kesinlikle anlaşılabilir bir durumdur.
Dolayısıyla bu çeşitlilik, vakadan vakaya oldukça karmaşık elektroteknik yalıtım yapılarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
NASIL ?
Yalıtımın “voltajla bir ilgisi” olduğundan, test tanımlanmış bir test voltajı seviyesi ile gerçekleşir. Bu, test nesnesine rampalı bir şekilde veya doğrudan tam yükseklikte uygulanabilir.
Amaç akımı ölçmek ve ardından yalıtım direncini hesaplamaktır, çünkü bu yalıtım için değerlendirme kriteridir. Belirlenmiş bir minimum dirence eşit veya daha büyük olmalıdır.
Yalıtım direncinin alt sınırı üründen ürüne ve farklı bölgelerde/kıtalarda farklı şekilde tanımlanabilir. Bu nedenle, test parametrelerini her zaman ürün ve bölge için geçerli olan standarttan almalısınız.
Genellikle yalıtım direnci, elektrikli ürünün ilgili tüm iletkenleri arasında art arda ölçülür. Bu, tek tek iletkenlerin yanı sıra birleşik iletken grupları ve tabii ki muhafaza veya muhafaza parçaları olabilir. Elektrikli ürünün karmaşıklığına bağlı olarak, testin çok çeşitli noktalarda gerçekleştirilebileceği ve gerçekleştirilmesi gerektiği hemen fark edilir.
Bu, test noktalarını bir test probu ile tarayarak yapılabilir – ancak bu yaklaşım kısa sürede sıkıcı ve maliyetli olabilir.
TEST SÜRESİ ?
Bir yalıtım her zaman bir yalıtım direnci ve bir kondansatörden oluşur? Neden bir kondansatör? Hiç monte edilmedi mi? …
İzolasyon ölçümü her zaman elektrik iletkenleri ve/veya muhafaza bileşenleri arasında gerçekleşir. Soyut bir ifadeyle, bu iki bileşen birbirinden belirli bir mesafede bulunan iki metal yüzey oluşturur. Bunların arasında yalıtım bulunur. Ve bu yapı bir kondansatöre karşılık gelir. Sonuç olarak, tüm yalıtım yapısı da bir kondansatöre benzer şekilde davranır.
Test voltajı uygulandıktan sonra, kondansatör elbette önce şarj olacaktır. Sadece kondansatör şarj olduğunda, sadece yalıtım direncinden geçen akım kalır.
Bu nedenle, fiziksel koşullar nedeniyle birçok durumda saniyenin onda biri içinde bir yalıtım direnci ölçümü yapılamayacağı açıktır. Test cihazı bunu yapabilir – ancak test nesnesi “henüz hazır değildir”.
Elektrik motorları, genel olarak sargılar ve uzun kablolar/toprak kabloları gibi karmaşık yapılar hala polarizasyon etkileri göstermektedir. Bu fenomene girmek buradaki kapsamın ötesindedir – ancak bu ücretsiz indirmede okunabilir.
NE ZAMAN DEĞİL ?
İzolasyon direnci testi genellikle her zaman gereklidir. Alternatif olarak yüksek voltaj testi gerekmedikçe.
Yüksek voltaj testi daha da yoğundur ve yalıtım zayıflıklarını çok güvenilir bir şekilde ortaya çıkarır. Bununla birlikte, aynı zamanda belirleyici bir dezavantajı vardır, çünkü yalıtım direncinin MΩ veya GΩ cinsinden hassas ölçümü yüksek voltaj AC ile mümkün değildir. Bu nedenle niO derecelendirmesi, çok düşük bir yalıtım direncine değil, yüksek gerilimde çok yüksek bir kaçak akıma dayanır!
Her iki test yönteminin kullanımına standartlarda da sıkça rastlanmaktadır.
Çok hassas yalıtım direnci tespiti için 500 V DC ile yalıtım direnci testi ve AC ile yüksek gerilim testi ve tipik olarak 100 mA kısa devre akımı ve 500 VA güç ile 1500 V veya 1800 V test gerilimi.